Wat is rebranding?

Rebranding is het creëren van een nieuwe look en feel voor een bestaand bedrijf. De bedoeling is om de perceptie van de consument tegenover het merk te beïnvloeden. Einddoel is om verankerd te geraken in de herinnering van het grote publiek en een groter marktsegment veroveren.

adfundum-blogbericht-rebranding

Een merk staat sterk dankzij de branding. Beelden, logo’s, letterypes, baselines dragen bij tot de herkenbaarheid van het merk en een bepaald sentiment. Dit gevoel vangen we onder de noemer branding.

Waarom kies je voor een rebranding?

Een merk is niet statisch. Een merk ziet er niet voor eeuwig hetzelfde uit. Kijk maar naar kleppers zoals Coca-Cola of in eigen land een Telenet. Bedrijven evolueren, markten veranderen, de tijdgeest wijzigt. Daar stem je jouw branding op af. Een verandering is dus vroeg of laat aan de orde.

 

Vraag is maar of je opteert voor een restyling of een rebranding. Een rebranding is een stap verder dan een restyling. Restyling doe je wanneer je huisstijl uit de mode raakte. Je frist het geheel wat op maar gaat verder onder dezelfde naam.

telenet-logo2

Een merk ziet er niet voor eeuwig hetzelfde uit.

Wij bij Adfundum staan in voor jouw rebranding of restyling.

Welke elementen zijn van belang bij een rebranding?

1. Beeld

De appel van Apple, de M van McDonald’s, de olifant van Côte d’Or, de stier van Jupiler, voorbeelden van iconische visualisaties. Het beeld is vaak genoeg om de associatie te maken met het merk. Maar er zijn meer elementen: het lettertype, het kleur, de verpakking, … Elk element draagt bij tot de sterkte van de associatie. Belangrijk om goed te overwegen waaraan geraakt wordt en waar je van af moet blijven!

2. Tekst

Een andere manier waarop een merk communiceert is aan de hand van de tekst. Slogan en baseline vormen uiteraard belangrijke element. Zo is en blijft Carlsberg ‘Probably the best beer in the world’ of smelten M&M’s niet in jouw hand, wel in jouw mond. De kracht van het woord, merken nestelen zich in het diepste van ons brein.

3. Actie

Maar een rebranding kan ook doorgevoerd worden door acties. Denk maar aan hoe Lego zichzelf opnieuw uitvond door films te lanceren. Een compleet verloren doelgroep – Lego stond op de rand van de afgrond – vond al snel de weg terug naar het legendarische speelgoedmerk. Of opnieuw Telenet: met hun Digitale Versnelling kregen ze in honderden bedrijven voet aan de grond.

Wat zijn mogelijke redenen voor een rebranding?

1 + 1 = 3

Twee bedrijven smelten samen tot een nieuw bedrijf. In 1998 onderging PriceWaterhouse en Coopers & Lybrand zo’n transformatie. Eerst ging het bedrijf verder onder eenvoudig logo PriceWaterHouseCoopers was geboren. Na meer dan tien jaar was het tijd voor een tweede fase in de rebranding. Toen kwam ‘pwc’ met hun gloednieuwe logo naar buiten.

logo-pwc

Streep onder het verleden

Een overnamen leidt vaak tot een stijlbreuk. Zo was er de overname van Instagram door Facebook. De plannen van Mark Zuckerberg waren groot. Al snel leidde dit tot een nieuw logo en nieuwe mogelijkheden.

Verandering van aanbod

Bedrijven groeien, boren nieuwe markten aan en wijken soms af van het oorspronkelijke doel. Met een rebranding sturen ze bij. Voor Limousin Puur, in eerste instantie een groothandel in Limousinrundvlees, bood ook gevogelte, lamsvlees, varkensvlees en kalfsvlees aan. Limousin dekte de lading niet meer. Met Meatier Puur lanceerden we een nieuwe merknaam die de vleeshandel in zijn totaliteit belichaamt.

meatierpuur

Portfolio 2021

Bekijk enkele van onze cases. Onder de indruk? Laat het ons weten, dat doet altijd deugd.

Van modern naar post-modern

Heineken doorstaat probleemloos de tand des tijds. Dat komt uiteraard door hun lekkere bie… Euh sorry, we gingen stoute dingen zeggen. Heineken beheerst marketing en branding tot in het kleinste facet. Hun logo reist doorheen de tijd en telkens opnieuw vinden ze zichzelf opnieuw uit.

Professionalisering

Toen Mark Zuckerberg, alweer hij, startte zijn sociale netwerk heette het nog ‘the facebook’.  Pas na ettelijke maanden turnde hij het bedrijf om tot Facebook met een stijl- en koerswijziging. Soms heeft een bedrijf de tijd nodig om tot volle wasdom te komen. Een rebranding kan een verder opbloei dan ook stimuleren, mits een doordachte aanpak.

Slechte reputatie

Een bedrijf kan al eens in woelig vaarwater terecht komen. Philip Morris kreeg het alsmaar moeilijker. Hoewel de groep niet enkel instond voor tabaksproduct, nam de negatieve connotatie enkele andere merken mee in de slipstream. Philip Morris koos dan maar om verder te gaan onder de nieuwe naam van Altria.

Verwarring

Biotechnologiebedrijf ISIS besloot na de aanslagen in Parijs om toch maar van naam te veranderen. De verwarring was groot en de gevolgen gigantisch. Een rebranding drong zich al snel op. De World Wrestling Federation (WWF) koos ook voor een andere organisatienaam. De verwarring met het World Wildlife Fund loste zo zichzelf op. 

wwflogo2

Is jouw bedrijf klaar voor een rebranding?

Is jouw huisstijl gedateerd? Valt jouw logo niet meer in de smaak bij jouw doelgroep? Is het tijd dat er een nieuwe wind waait doorheen jouw branding? Is er verwarring over je bedrijfsnaam? Of dekt de vlag de lading niet langer? Dan kan jouw bedrijf wel eens toe zijn aan een rebranding.

AdFundum staat je graag bij tijdens dit proces. Neem contact op voor een eerste gesprek.